top of page

Øyet som ser


Her en dag fikk jeg se et bilde som var selvkomponert og som var laget helt og fullt i fotoshop. Det var veldig interessant og spennende. Det var både nytenkning og fantasi. Det første jeg tenkte på var øye som ser. I neste øyeblikk var det stilistiske fugler og annet som vekket min interesse. Det er utrolig å se hva noen kan få til og det bringer meg inn på temaet til bloggen min i dag og det er øyet som ser og hva hver enkelt opplever av det en ser.

Det er så rart at vi opplever så mye forskjellig selv om vi ser på den samme tingen, figuren eller det samme bildet. Det kan gi så forskjellige assosiasjoner at en skulle ikke tro at en så på det samme. Noen er fargeblinde og ser fargene på en annen måte enn vi opplever det, men rent bortsett fra det er det merkelig at det den ene liker, liker den andre gjerne ikke.

En annen ting som jeg også har oppdaget er hvordan mange kan se ting for seg når de lukker øynene. De kan virkelig det å dagdrømme. Det må være fantastisk og som et av mine barnebarn kommenterte: Jeg må bare se en gang til på dette slik at jeg husker det til senere. Jeg har det med å fortelle om ting og tang når jeg er ute og tur. Det være seg gamle telefonstolper eller steingjerder som er møysommelig bygget opp langt ute i ødemarken. Det er så mye å se på og det er så mye som har historier som bare ligger der og vil bli fortalt. En dag fortalte jeg eventyret om pannekaken som ikke ville bli spist til mitt yngste barnebarn. Jeg ba ham om å lukke øynene og se for seg pannekaken når den hoppet ned av bordet og trillet bortover golvet. Han humret og lo og koste seg veldig etter hvert som jeg fortalte. Det var utrolig festlig å se at noen har en slik gave.

Fra gammel egyptisk mytologi stammet bilde av et øye. Dette øyet ble kalt «Horus’ øye». Det ble omtalt som: «Øyet som ser». Sjømenn fra Egypt og områdene rundt malte et øye på skipsbaugen for at det skulle sikre dem mot alle farer i gamle dager. I tillegg til at dette symbolet skulle beskytte, skulle det også vise kongens makt og gode helse. Det er benyttet på mange forskjellige malerier og kirker og som et apropos har den amerikanske dollarseddel nettopp avbildet et øye over en pyramide på den ene siden.

Noen er veldig flinke med farger og setter gjerne sammen blomstene i hagene sine på en måte som gjør at øynene får hvile. I andre områder tilsettes spesielle farger for å fremheve og gjør at øyet tiltrekkes av forskjellige andre ting. Andre er mestre til å se hvilket snitt klær bør ha for å gi et ekstra løft. Mange ser ikke disse tingene selv og kjøper bare det som er på mote uten at det nødvendigvis stemmer med kroppen. Like ens er det med hår og sminke. En periode var det helt topp å ha "bob" frisyre. Alle ønsket seg det, men ikke alle kledde det like godt. Det kan nok være vanskelig å fortelle kunden som sitter i stolen og ønsker seg det aller hotteste og nyeste på frisyretoppen. Kanskje har de ikke hår eller ansikt som passer til den sveisen de har sett for seg. Det skal kunnskap til å vite hvordan man best får sagt det uten å såre.

Jeg har et klassisk eksempel på hvordan ting kan gå til. Min venninne på ungdomsskolen, var høy, slank og blond, en nydelig jente. Hun hadde fått seg en lyseblå dynejakke og hun syntes at dette måtte jeg også få. Det var jo det siste nye og alle gikk i den samme typen. Jeg brukte alle sparepengene mine og handlet jakke hos Mæhle og var så fornøyd. Problemet var at jeg er mørk og passet absolutt ikke den lyse, skjære blåfargen. Jeg så direkte grå og syk ut når jeg hadde den på. Jeg lærte mye av det kjøpet og fant ut at man ikke alltid bør følge moten helt slavisk. Man må se hva som passer den enkelte for at hver og en skal blomstre.

Av og til kan man få et stirrende blikk. Da er man helt fokusert på noe og ønsker ikke at noen forstyrrer før man har blitt ferdig. Noen har sterke øyne. Det er spesielt hvis man forhandler om noe eller vil fortelle at slik er det. Dette hører til en av de ni personlighetstypene som jeg sikkert kommer tilbake til i en annen blogg.

Da håper jeg at du benytter deg av dine vakre øyne og ser og nyter synet av det som du liker aller best å hvile øynene dine på. Senere får du ta deg en liten høneblund, så du er våken og får med deg det som du er mest interessert i.

Ønsker deg en dag fylt med alt det som kan nytes med øynene. God fornøyelse.

Siste innlegg
bottom of page