top of page

Stress før 17. mai?


17. mai er snart over oss. Det er et evig jag for å få alt ferdig før den store dagen. Skjorter skal strykes. Bunad-skoene skal pusses, sølvet skal skinne og i tillegg må vi handle inn litt ekstra og pynte ute med blomster og inne med duker og lys. Alt skal skinne og maten skal være klar til den store dagen. For barna må opp tidlig og kles i sin fineste stas og møte på skolen for å gå i tog. Kanskje du er kontaktperson eller har påtatt deg å følge elevene så da er det enda mer stress å få alt i orden. Mulig du må ta et tak på skolen etter at barnetoget er ferdig og ha med et par kanner med kaffe eller en langpannekake.

Slik er det for mange småbarnsforeldre og vi som har kommet litt lenger husker godt tilbake til den tiden. Det var hektisk dager i forveien. Det var mye som skulle planlegges og gjøres. Jeg har vært med og gått i toget på den tiden da barna ikke lærte å stille opp. Det var en formidabel saueflokk og ingen forsto hva de voksne snakket om da vi forsøkte å få de til å gå i lange rekker. For noen år siden var det spørsmål om å starte noe senere med barnetoget. Det var for tidlig å stå opp når det endatil var en fridag. Vi som har levd noen år lenger tenker tilbake på hvor spennende det var med alle de unge som sto opp tidlig og var ute og smalt og tutet i fløytene sine.Russebilene kjørte rundt og vekket lærerne. De stoppet ved lærernes boliger og gjorde stort nummer av å få de ut i nattklærne. Det var leven i gatene fra 5 tiden og jeg hørte ingen som var sure og irriterte av den grunn. De som spilte i musikk korps var alltid tidlig oppe. De marsjerte i gatene og spille og var med på å lage ekstra liv og røre. Alle var opptatt av å se og heie så det var ingen som klarte å sove når dette pågikk.

Jeg husker godt da jeg bodde hjemme og mor sydde alle klærne våre. Mine brødre skulle få blazer jakker til 17. mai. Symaskinen hennes var gammel og hadde kun rett-søm. Dermed fikk jeg i oppgave å kaste over alle sømmene så tøyet ikke skulle rakne. Det var en omfattende jobb, men jeg ble ganske rask etter hvert. Det var mange ting som ble gjort på en tungvindt måte i forhold til alle de maskiner vi har til rådighet i dag. Det er utrolig å tenke på hvor mye arbeid vi la ned i det å vaske klær i en gryte i kjelleren og vaske opp for hånd, men vi ble alltid ferdige i tide.

Er det bare stress med 17. mai? Jeg tenker at det er ikke mer stress enn det vi selv legger i det. Må vi ha storrengjøring først? Vi er så lite inne at det føles unødvendig for meg. Må vi handle inn som om det var en uke med fri og uten mulighet til å få handle igjen? Langt ifra, det er så mye som skjer den dagen at det er unødvendig å lage de store middagene midt på dagen. Barna er fornøyd med pølser og det får de gjerne der en samles etter at toget er slutt. Mange serverer også lapskaus og det liker de fleste.

Få pulsen ned. Det er du som lager stresset hos deg selv. Lær deg å overse at alt ikke trenger å være så perfekt som du ønsker. Mange menn har en utrolig sans for å ha et enkelt forhold til det å vaske og rydde. Det kommer så mange andre dager som kan brukes til det. Jeg har blitt mye mer bevisst på at vi ikke trenger å ha alt helt på g. Er bunadskjorten strøket og sølvet pusset er jeg klar. Mat skal det alltid bli en ordning med.

Hvor mange is klarer du dette året? Det er noe barna er opptatt av. De spiser, teller og skryter til sine venner. Foreldrene er redd for at isen drypper og lager flekker på klærne. La barna få boltre seg. Senk skuldrene og le med. Det er så utrolig morsomt å se når barna er med på sekkeløp og andre aktiviteter som de ikke gjør hver dag. De får virkelig utfolde seg. Grønske på bukser og strømpebukser ser ikke så fint ut, men det viser at barna har hatt det kjekt. Det er det viktigste spør du meg.Da håper jeg at alle tar en ny sjekk og ser hva som er det absolutte krav til at det blir en festlig 17. mai. Jeg håper at det blir mye fest og moro for alle sammen.

Ønsker alle en fin dag og lykke til med forberedelsene!

Siste innlegg
bottom of page