top of page

Krokkodilletårer


I dag har jeg tenkt å ta for meg en del sammenligninger. Hvorfor benytter vi dyr for å fortelle om noe som skjer eller hvordan vi oppfører oss? Er det bedre å trekke frem et dyr eller insekt enn å finne en annen person som en kan sammenligne med? Det er noe av det jeg lurer på.

Flittig som en maur sier vi ofte til de som står på å jobber hele tiden. Vi kan vel alle se for en maurtue der det yrer og kryr av maur som iler rundt med noe som både virker alt for stort og tungt til at en liten maur kan klare å få det med seg. De ser ut til å jobbe hele tiden. Pliktoppfyllende er de alle og mange er tungtarbeidende også. Det virker som de har innsett sin plass i hierarkiet og fyller den som seg hør og bør. De har godttatt at slik må de jobbe for at alt skal fungere.

Reddharen har vil alle hørt om. Den gjemmer seg for den minste fare. Har ikke mye å forsvare seg med så den stikker av gårde og finner seg et gjemsel så fort det lar seg gjøre. Det er mange mennesker som ikke liker å bli konfrontert. De føler et sterkt ubehag ved å være i søkelyset. Der mange mennesker samles, og der det kan bli store diskusjoner, er ikke steder de oppsøker frivillig.

Sta som et esel er det nok mange som har fått høre. De har sin oppfatning av en ting og har ikke lyst til å vike. Når barn er i trassalderen, kan det virke som de setter seg opp mot det meste og da får en virkelig testet sin tålmodighet og barnet får på sin side testet hva de står for. Har jeg bestemt meg så har jeg bestemt meg og ingen skal få rokke ved det. Kanskje det ikke er den beste innstillingen. Får man flere opplysninger, kan det være at en kanskje skal gjøre et forsøk på noe annet like vel. Kanskje er det en bastant uttalelse som er vanskelig å gå fra, men da skal en bare følge med i politikken. Der gjør de det hele tiden og forklaringene trenger ikke være så lange og veien ikke så lang før man mener det helt motsatte.

Klok som en ugle er et av de positive utsagnene. Mange har lyst til å være kloke og kan gjerne tåle å høre den sammenligningen. Ofte ser man tegninger av at uglene leser i en bok og barnebøker har hatt slike uglemotiv emblem.

Treg som en skilpadde kan være en belastning for er det noe dyr som er mer langsom enn en skilpadde. Men, de som har sett en skilpadde på nært hold, vet at de er målrettet og kan få fart på seg når de for eksempel ser at maten er servert. Så man skal ikke bare tenke at dette går treg, men at de faktisk kan ha stor sjanse til å gjennomføre det man har begynt på. Bare tenk på eventyret om haren og skilpadda som skulle se hvem som var raskest. Det var for mange hinder i løypen til haren og for mange ting den ville gjøre først til at den vant.

Sleip som en ål er et uttrykk som benyttes på de som vet å snu seg for å komme ut av det de har rotet seg opp i. Kanskje er det ikke helt rene metoder som benyttes, men de kommer seg ut av det på samme måte som en ål sklir ut av hendene dine om du ikke vet å ta åletaket på den. Slu som en rev kan noen og enhver være. Jeg hørte en som uttalte at alle selgere burde være som en rev. Utspekulerte, smarte og bruke alle de knep som fantes for å få solgt sine varer. Av og til må man tenke litt ekstra for å få det som man vil.

Dum som en sau og snill som et lam er uttrykk som benyttes av mange. Sauene følger etter ledesauen og tar ingen avgjørelser alene, går bjellesauen utenfor stupet er det mange som går samme veien. De flokker seg sammen. Ved hytta er det mange sauer og jeg har merket at de er veldig forskjellige og breker veldig ulikt. Noen av sauene er utbrytere og vil ikke være innenfor gjerdene. De har vært innom hagen min flere ganger og forsynt seg. Utbryterne blir satt på en holme som heter Lamholmen og sikkert har vært brukt til samme formål i årevis. En dag kom en helt hvit sau forbi og da kunne eieren fortelle at den hadde vært på Lamholmen, men hadde svømt til fastlandet. Det er et ganske godt stykke og bare de færreste og flinkeste svømmere ville ha sett syn på å gjøre.

Gå som en elefant kan vi si til de ungene som tramper over golvet. Ser vi litt videre på dette, er det utrolig å se hvordan en som jobber med elefanter, kan legge seg ned ved beina og la elefanten gå helt nært uten å tråkke på personen. Så selv om elefantene er tunge, er det ikke dermed sagt at den er ufølsom og uforsiktig.

Når Ole Ivars synger «Feit som en julegris» da tenker jeg at nå må jeg passe på. Man har så lett for å stappe inn alle godsaker uten å tenke på at det legger seg rundt magen og snart ser vi ut som en feit julegris noen og enhver. Det er absolutt ikke noe kjekt å tenke på. Nå er det mange grunner for at grisen skal bli bare feitere og feitere, men det er en annen historie. Vi må alle feie for vår egen dør og tenke på vår egen helse.

Med halen mellom beina er et uttrykk som jeg bruker en del. Det er når noen har gjort noe dumt eller er flaue over noe. Det kan være noe en ønsker å få til og som man ikke klarer å gjennomføre eller at de måtte trekke seg tilbake av en eller annen grunn. Boxeren, Lexi som ofte er innom hos meg viser veldig tydelig at den tar halen mellom beina hvis den har gjort noe den vet den ikke får lov til. Det er veldig sjelden det skjer for det er en lydig og vel dressert hund.

Som en avslutning vil jeg kommentere krokkodilletårer. Dersom et barn faller og slår seg og ser at det ikke er noen voksne rundt seg, springer hjem til mor for å klage. På trappen før de ringer på prøver de å få til noen tårer for at mor skal forstå og synes synd på vedkommende. Mest vanlig er det brukt ved at en later som en er lei seg og at en skal få andre til ha medynk og medlidenhet med seg.

Det er mange flere slike sammenligninger, men dette var de som jeg tenkte å dele med dere i dag. Det er morsomt å filosofere over disse tingene og se hvorfor de fremdeles benyttes. Jeg tror at dyrene kan lære oss mye. De som ser og studerer fugler og dyr i naturen får mye godt lærdom med seg i sekken. Lærdom er som kjent lett å bære.

Ønsker alle en strålende dag.

Siste innlegg
bottom of page