top of page

Tårer


Hvorfor er vi så redde for å vise tårer? Hva gjør det med oss og hvorfor opplever vi det så forskjellig?

Jeg er en følelsesperson og tårene er alltid klare for å sprette ut. Det er like gjerne ved glede som ved sorg. Det kan være at jeg ser en far bringer sin datter opp kirkegulvet eller at mine barnebarn opptrer på skole eller andre arrangementer så kommer tårene. Jeg er rørt, stolt og kry og disse følelsene kommer til uttrykk ved at tårene renner. Det er vanskelig å stoppe de. Andre ganger hører jeg en trompetsolo eller en sopran synger. Da er det like vanskelig å holde igjen.

Mange menn jeg kjenner er ikke glade for at de er så emosjonelle. Det har vært mye fokus på den myke mann og at de også skal vise sine følelser, men den gamle oppfatning av at menn ikke skal gråte er fortsatt en viktig sak for mange. Jeg har opplevd å få spørsmål om å heale på nettopp dette, men har forklart at det er selve personligheten deres og det skal ikke endres.

Tårer har sin funksjon med at det skal renske øynene. Det er ikke mye og stort før det føles ubehagelig når det kommer inn på øyet. Det er utrolig at vi kan ha linser, men det går veldig godt. Krokodilletårer har vel alle hørt om. Det er når en griner for at en ikke får det en vil. Spesielt små barn bruker denne taktikken. Krokodillen bruker tårer for å fukte øynene, andre dyr som skilpadden gråter tårer som er blandet med salt når den er ute på havet i lange perioder og ikke får ferskvann. Da må den drikke sjøvann og kvitte seg med saltet via tårene. Så vi er ikke alene om å bruke tårene.

Skjærer du løk, kan du være sikker på at du tårene renner. Ringer noen på døren og du skal lukke opp med rennende øyne, er det forståelig at de blir overrasket. Det viser godt selv om du forsøker å tørke. Det er utrolig mange tips om hvordan du skal både behandle løken og hva du skal gjøre og iføre deg for å slippe å gråte, men det enkleste er ofte det beste å bare la de renne og få renset tårekanalen.

Viser du svakhet ved at du griner eller er det andre ting som gjør at du ofte får medynk og forståelse? Mange kvinner bruker tårene som en del av sin kvinnelist. For de fleste skjer det nok helst uten at de vil det. Fra gammelt av var det vanlig at en gentlemann hadde et hvitt, fint lommetørkle som han overrakte en kvinne oppløst i tårer. Det er vanskelig å være sint på en som gråter og du vil gjerne trøste og hjelpe.

Dronning Sonja har tydelig vist at det ikke er enkelt å være kjendis og klare å holde tårene tilbake. Jeg tror at det er viktig at vi ser at til og med de som er vant til å opptre og klare seg fint på alle arenaer også har følelser og tør å vise dem. Jeg tror det har hjulpet mange som har slitt med at de ikke vil si noe, til å stå frem å bare la tårene renne uten å gjøre for stort nummer av det. Det gjør i alle fall jeg og så får det bære eller briste.

Barn gråter noe ganger for å få oppmerksomhet og gjerne også for å få viljen sin. Det kan være at de er for små til å tydelig få frem hva de ønsker og så tyr de til den enkleste form som er tårer. Tårer uttrykker ofte mer enn ord.

Sorg, smerte, sykdom, tristhet og sinne, men også glede og lettelse kan forårsake tårer. Tårene letter ofte på trykket. Men, det kan også være at vi søker trøst. Det kan være at vi ikke vet hvordan vi skal komme ut av det uføret vi har havnet i og tårene signaliserer at vi vil ha hjelp. Det er ikke alltid like lett å forstå for de som står utenfor og ikke vet sin arme råd, men da er det viktig å spørre om mer og høre om de er åpne for å snakke.

«Tårer er ord som hjertet ikke kan uttrykke» sa Carl W. Buechner og det er det mye sant i.

Ønsker alle en fin fredag og god helg.

Siste innlegg
bottom of page