top of page

Vårfornemmelser


Er det våren som kommer? Gradestokken viser allerede nå i 8 tiden på morgen 7 grader og solen skinner så flott inn vindusrutene. Det er bare å suge det til seg så lenge det varer.

På turen min i Myklabergskogen i helgen plukket jeg blåbærlyng. Nå står den så fint i vasen på kjøkken og er klar til å «springe ut» i dag eller i morgen. Forsythia har store knupper og er en yndet plante til å ta inn og drive frem. Det gamle kirsebærtreet som står rett utenfor stuevinduet er også i full gang med forberedelsene sine. Nå er det bare en god måned til at det står i full blomst.

Etter det øsende, pøsende regnværet i går morges og formiddag, kom den nydeligste vårsolen. Det varmet godt når den sendte sine varmende stråler inn vindusruten. Det rare er at det ene drar med seg det andre for når det er flombelysning i hjemmet, ser du alt. Når tørket jeg støv sist? Det var sist uke, men nå er det nytt og alt støv som ikke er fjernet, kommer til syne. Barns kladding på dørspeil og vinduer lyser mot deg og du oppdager at det er en stund siden vinduene har blitt vasket. Nå er det på tide å ta fatt på vårrengjøringen.

Reklame og forbrukerrapporter lyser mot deg for å forklare hvilke produkter du må bruke til rengjøringen og hvilke du må skygge unna. Hele tiden er det nye forbedrede produkter som nesten tar pusten fra deg. Støvsugermodeller som kan alt og som er den beste på markedet. Bare synd at reklamen utelater at du må selv ta et tak, hvis du da ikke kjøper deg en selvgående sak. Jeg har blitt lurt av reklamene mange ganger. På hylla står det et utall av varianter, men jeg er tilbake til de som jeg alltid har benyttet. Grønnsåpe, selv hvor mye galt og hvor ubrukelig den er, så er det den som brukes hos meg. Ajax som gjør rent som en «hvit tornado» er også på plass. Er det bare meg som synes at engangsprodukter er veldig enkle å bruke, men at det blir litt feil. Du kan tørke raskt over parketten eller bruke det på badet og sikkert alle andre plasser. Men det legger igjen en film som gjør det vanskeligere å få bort når du vasker på den gammeldagse måten med såpe og vann eller bare microfille og vann. Hva skjer når en bare benytter slike produkter, gang på gang. Blir det da lag på lag med de stoffene de er tilsatt? Har noen forsket på det?

Snart er det tid til å plante blomster i krukker og kar langs inngangspartiet. Det lyser så fint i de gule små påskeliljene og sammen med stemorsblomster er det bare nydelig. Jeg tenker tilbake på et foredrag gartner Rune Hove hadde hos Hageselskapet Gand. Han fikk et spørsmål om planting i krukker og om hvilken mold en burde benytte. Han spurte de fremmøtte om de noengang så hva bøndene gjorde om våren. Bytter de ut all molden som de har i åkrene sine. Nei, de gjør ikke det og det samme gjelder for dere. Det er unødvendig å skifte ut all molden hele tiden. Det viktigste er å tilføre gjødsel. Molden er bare for å støtte opp plantene.

De strålene sola sender ned til oss er utrolig oppkvikkende. De gir deg ekstra energi og du våkner opp av vinterdvalen og får lyst til så mye. Det er ikke lenger så vanskelig å komme seg ut på tur og du tenker på alt du vil gjøre. Kanskje er det et opp-pussingsprosjekt på gang med nye farger på vegger eller går det greit å bare skifte ut duker og puter og få inn noen nye blomster i hjemmet. Det er ingen tvil om at det gjør oss godt.

Nyt dagene og ta imot de impulsene som kommer. Det gir glede og godt humør som igjen påvirker helsen i rikt monn.

Ønsker alle en fin vårdag.

Siste innlegg
bottom of page