top of page

Fullmåne


I går var det fullmåne. Dessverre var det overskyet og ikke så lett å se. Men, hvilken påvirkning har månen på oss og er vi interessert i det som skjer litt lenger borte fra oss selv?

Wikipedia kan fortelle at betegnelsen fullmåne er den fasen i månens kretsløp hvor den befinner seg på motsatt side av jorden i forhold til solen. Når det er fullmåne lyser solen helt opp den siden som vender mot jorden. Tiden månen bruker fra en fullmåne til neste fullmåne er ca 29 døgn. Ett fenomen som vi alle kjenner til er tidevannet som er påvirket av solen og månens tyngdekraft. Vi får springflo og springfjære både ved fullmåne og nymåne. Den 14. november 2016 hadde vi supermåne. Det er når fullmånen er på sitt nærmeste punkt til jorden. Forrige gang vi opplevde det var i januar 1948. Neste gang vi får supermåne er den 25. november i 2034. Gjennomsnitts avstanden mellom månen og jorda er 382 900 km og ved supermåne er den nesten 23 000 km nærmere jorden.

Tidligere trodde man at månen var flat som en pannekake. Månen har alltid vært tillagt mange myter og jeg har hørt at det oppbemannes ekstra på fødestuene når det nærmer seg fullmåne. Dette er så vanlig at en ikke ser på det som en myte, men et faktum. Kanskje er det en sammenheng mellom månens påvirkningen av tidevannet og månens påvirkning av fostervannet som gjør at fødselen setter i gang.

Tidligere var det også mange myter om mennesker som ble varulver ved fullmåne og andre som kunne få månesyke som var en slags «galskap». Det var også flere som begikk selvmord og hundene ble mer aggressive og kunne bite. Svartekunst måtte utføres under fullmåne for å ha noen virkning. Det var tidspunktet da demonene var ute. Hvis månelyset skinte på deg mens du sov, kunne du få utslett og så du på månen kunne du bli blind. Gikk du gjennom kirkegården var sannsynligheten stor for at du møtte gjenferd.

Fisking skal også være påvirket av fullmånen. Det sies at fenomenet trer i kraft inntil to dager før og varer til to dager etter fullmåne og da skal det være godt fiske. Ikke vet jeg hvorfor fisken skulle bite bedre på kroken, men slik var det.

En annen myte som hører med fullmånen er at det skal være vanskelig å sovne og det kan jeg skrive under på. Det tok lang tid før jeg sovnet i går kveld. Jeg tror nok at det kan være en kombinasjon av flere ting. Jeg hadde vært på besøk og drukket kaffe og det er ikke alltid mer som skal til. Forskning har funnet ut at lys ikke påvirker, men det som derimot er påvist er at månefasene påvirker søvnhormonet og gir dårligere søvnkvalitet.

I tidligere tider har vi vært nærmere knyttet til månen. Både avtagende og stigende måne hadde sin klare betydning. Dette styrte bonden og bestemte når en skulle både så og høste. Det kunne påvirke alt fra giftermål til medisinske fenomen som årelating og fjerning av vorter og liktorner. Det er mange sanger om månen og fra gammelt av er det nok den romantiske sangen «En gammel benk» som de fleste husker igjen der de synger at det bor en gammel mann i månen til kjente artister som Elvis Presley med «Moon River» og Michael Jackson «Moon Dance» og Pink Floyd med «Dark side of the moon» for å ta noen.

20. juli 1969 satte Neil Armstrong sine føtter på månen. «That's one small step for man, one giant leap for mankind." sa han da han tok det første steget på månens overflate. Det var et stort øyeblikk og vi satt klistret foran tv skjermen for å få med oss dette. Erik Tandberg forklarte og tok oss med på dette store øyeblikket da Apollo 11 landet på månen. Senere har det vært fem bemannede romfartøy på månen og totalt 12 mennesker har vært på månens overflate.

Fremdeles er det en dag eller to med fullmåne effekt. Se hva du merker og hvordan du opplever det selv.

Ønsker dere alle en fortreffelig fin mandag.

Siste innlegg
bottom of page