top of page

Ikke ta sorgene på forskudd!


Det er rart hvordan mange av oss mennesker tar sorgene på forskudd. Maler med sort som er den mørkeste og tyngste fargen av hele fargespekteret. Men, slik er vi nå og må forholde oss til det. I dag vil jeg se litt på dette.

Sorger kan være så mangt. Det er kan starte med en så liten ting som hvilket vær det blir i morgen og hva det kan utvikle seg til eller hvilken sykdom en tror en har. En trenger ikke være hypokonder for å tenke at nå har jeg fått kreft eller andre nifse sykdommer. Google blir flittig brukt og mye tyder på at en har fått en sykdom og angsten kommer. Du har ikke vært hos legen så ingenting er avklart, men tankene går og du føler deg dårligere og dårligere.

Bekymringer har du ofte med barna og det starter fra de er nyfødt. Du leser om barnets utvikling og følger nøye med. Så jeg et smil, løftet de hodet, hvorfor vil de gå før de har lært å krype? Det er så viktig at alt skjer i rett rekkefølge. Barnet blir eldre og du er redd for at det skal bli mobbet eller utsatt for noe fælt. Når de blir ungdom og er ute lenger enn avtalt, så blir du nervøs og tenker på hva som kan ha skjedd. Du bekymrer deg hele tiden.

Skal du ut på tur er det ikke måte på hva som kan gå galt bare du tenker på det. Du kan komme for seint til flyet. Det kan bli snøstorm og veien blir stengt. Problemene hoper seg opp og tankene har en tendens til å lage noen merkelige løsninger som det viser seg langt fra stemmer. Hvorfor vil vi ha det så vondt med oss selv hele tiden?

En ting er å la disse sorgene og bekymringene få ta bolig i deg og la de kverne og bli større og større. En annen ting er å starte med å avkrefte de. Hvor galt kan det egentlig bli? Ikke la det gå både vinter og vår før du starter prosessen med å finne ut hva det er. Gå til legen, sjekk bilen, legg ut på tur, gjør alt det du gruer deg for. Det er sjelden at det er så negativt som du vil ha det til.

Bakom skyene er himmelen alltid blå. Det viser seg at det er mange pessimister og bekymrede personer blant oss. Har du fått en diagnose så er det som regel ikke verdens undergang. De fleste sykdommer kan du få hjelp til og overlevelses-raten er mye høyere nå enn den har vært. Nå er til og med ventetiden på sykehusene gått drastisk ned når det gjelder kreft. Ventetid er den vanskeligste fasen og det er ikke alltid lett å få tiden til å gå uten å tenke på hva utfallet kan bli. Ta kontakt med venner og bekjente og snakk om noe positivt, le og ha det morsomt.

Det viser seg at de som ler og er muntre har et mye bedre liv. Har ikke du også lyst til å få det? Da må du «ta deg selv i nakken» og gjøre noe med det. Sitter du for mye inne i godstolen din og tenker, har tankene en tendens til å gå over til å løse alle verdens problemene og til å bli bekymringer. Da er det smart å gjøre noe annet. Hva med å løse en kryssord? Da får tankene noe å jobbe med. Et tankekors er at ofte ser vi på nyhetene, men det er så mye krig og elendighet der at jeg synes det er bedre å bare høre det på radio eller lese avisen enn å se det på tv. Så slipper jeg å ta alle andres elendighet over meg.

Hvordan er det med deg? Klarer du å la være å ta sorgene på forskudd. Hvis det kommer opp en sak som kan bli et problem, se hvordan den kan løses på den positive måten. Ikke avgjør om dette går galt før det virkelig er tilfelle. Spør deg selv: Hva er det verste med at dette skjer? Som regel kommer det gode ting ut av det som så helsvart ut. Bare prøv ut selv og start i dag.

Ønsker alle mine lesere en fantastisk dag.

Siste innlegg
bottom of page