top of page

Ut paa tur


Ut på tur, aldri sur heter det og det er jammen meg sant. Klarer du å komme deg utenfor dørterskelen er det gjort, men det er ikke alltid like enkelt å få til.

Du står opp og ser ut vinduet, det er kaldt og du hører vinden uler rundt hushjørnene. Thujabuskene eller kanskje det heter thujatrærne siden de er nesten to meter høye får sterk medfart. Dette betyr at gradene som du så på termometeret må justeres ned. Vinden drar temperaturen sterkt ned. Tidligere hadde jeg et instrument som viste wind chill og peak gust. Det var nyttig å ha da jentene var små og skulle på skolen uten lue, skjerf og votter. Da måtte vi inn å se på instrumentet og se hvor mye vinden kjølte ned temperaturen. Da var det lett å få på litt mer klær.

Klærne nå til dags er testet og brukt av polfarere og andre som har vært på ekstremturer så vi har ikke så mye å klage på. Vi får informasjon fra de fleste kanaler om hvor viktig det er med ull innerst og vindtett ytterst. Skoene må vi heller ikke glemme. De må ha støtdemping og være vanntette og sikkert mere til.

Så er spørsmålet: Hvor skal vi gå? Ønskene er alt fra skog og mark, høyt til fjells eller ute ved stranden. Det er veldig viktig at en ikke skal gå for lenge på asfalt for da blir det problemer med ryggen så det må man unngå. Det er meter med litteratur om kjekke turer tilpasset voksne eller barnefamilier eller andre behov så det er mye å velge blant.

Siden turen ofte går i nærområdet, er det ikke så vanlig å ta med kart og kompass. Det er jo så også så gammeldags og mange forstår seg ikke på hvordan det skal brukes. Heldigvis har de fleste med seg mobilen og der er det greit med gps og kart og det hele. De fleste kjenner til bruken av dette. App'en 113 er smart å installere om du skal på en lengre tur. Da kan du føle deg sikker i alle fall om du er i et område der det er dekning.

En annen viktig ting er maten. Skal du på langtur må du ha med termos og påsmurt mat og gjerne litt sjokolade, noen nøtter og en flaske med vann. Appelsin hører også med. Dessverre er det synd å si at det er utrolig mange som ikke vet at appelsinskall ikke brytes ned så raskt som all annen mat. Ofte ser du appelsin og klementin skall ligge å lyse mot deg der det er naturlig å ta en rast i bakken. Oppfordrer alle til å rydde etter seg slik at vi slipper å ergre oss over slikt.

Endelig er det ut å gå, over stokk og stein og gjerde klyver. Du, men det er deilig å komme seg ut i Guds frie natur. Du trekker pusten og kjenner at det gjør godt i hele kroppen. Kan du forstå at det skal være så mye planlegging og tanker rundt det å ta seg en tur ut?

De siste årene har jeg gått mange turer ut fra hjemmet mitt. Det er kjekke turer til Rissebergstraen, rundt Stokka, til Ormaskogen rundt Gisketjønn og Rundeskogen bak Lura kirke. Har jeg med barnebarn går turen gjerne til den nærmeste «Trollskogen» på Myklaberget. Det er ikke så mye som skal til bare en kommer seg forbi dørstokken.

Tankene som før kunne være trykkende og irriterende, flyr avgårde. Det er er så befriende å bruke kroppen og vite at dette gjør godt for både sjel og sinn. Anbefaler alle å ta seg en tur ut selv om det bare er en tur ut i hagen. Det beste tipset jeg har er å lure deg selv ved å si at du skal bare en tur ut med bosset og kle deg opp og plutselig kjenner du hvor godt det er og så begynner du å gå og dermed er det gjort.

God tur til dere alle sammen

Siste innlegg
bottom of page