top of page

Ha tro på deg selv


I min jobb som coach treffer jeg stadig på personer som har dårlig selvbilde. Ofte er det personer som fremstår som vellykkede og utadvente når man treffer de. Får man skrelt av noen lag og kommer litt nærmere, oppdager en at ikke alt er så greit som det burde.

Troen på seg selv er nok i utgangspunktet i alle og enhver, men er vi like flinke til å forsterke troen som vi er til å slette den? Jeg tror vi alle har en jobb å gjøre. I begynnelsen er det viktig å jobbe med selvbildet jevnt og trutt. Min fantastiske lærer fortalte at selv om hun stråler og viser verden at hun har all verdens tro på seg selv, så var det langt fra slik i begynnelsen. Hun måtte bygge seg opp fra begynnelsen. Ta tak og stå på. Bruke viljen til å komme seg på topp. Et av hennes hemmelige våpen var å samle på alle de positive tilbakemeldingene hun fikk i en skuff i pulten. Var det dager som var tunge og oppgavene som sto for døren føltes vanskelige og uhåndterlige, så var hun og kikket på tilbakemeldingene som hun hadde fått tidligere og selvtilliten begynte å vokse igjen. Det er ikke alltid så mye som skal til.

Når man er ungdom er man mye mer sårbar. Det er ikke så enkelt å ta vare på selvbildet sitt. Du hører gjerne at du gjør noe bra og har mange gode ideer, men du føyser det vekk og blir så alterert at du ikke får med deg den viktige rosen. Mitt enkle tips er å lytte med åpent hjerte. Skriv rosen ned i notater på mobilen din og lagre den for raskt å kikke på en dag du føler deg nedfor. Det er så lett å glemme at noen syntes at du var veldig flink til noe. Det er slike ting som gjør at du steg for steg kommer videre og til slutt får mer tro på deg selv.

Selv i voksen alder er det veldig mange som ikke har troen på seg selv. De våger ikke stå frem å si noen, tanken på å holde et foredrag ligger langt over komfort sonen. Personer som sliter med selvtilliten kommer ofte tidlig i selskap og alltid sammen med noen. De våger ikke å gå alene. Det er vondt å høre at det er så vanskelig. Heldigvis finnes det enkle tankefeltøvelser som kan benyttes for å få bort slike problemer.

Hva kan man gjøre for å få mer troen på seg selv? Først av alt vil jeg at du studerer de som du mener klarer seg godt. Hva er det de gjør som du ikke gjør? Det er viktig å riste av seg alle bekymringer over hvordan man ser ut og hva man har på seg. Hvordan føler du deg når du er nysminket, har vært hos frisøren og fått ny frisyre? Jeg kjenner meg klart mer opplagt og vel når jeg har gjort mitt for at jeg skal se bra ut. Holder du deg i form og kler deg slik at du synes at du ser bra ut er mye gjort. Får du kommentarer på at du ser godt ut så ta det til deg. Du fortjener det!

Samtaleterapi er en god hjelp til å komme videre i livet. Det å ha en sparring partner. Ofte må man ha en utenforstående til å hjelpe seg. Det er greit å vite at når man blottlegger seg så forblir det hos terapeuten. Det er taushetsplikt for alt som kommer frem der. Ved hjelp av spørsmål i samtalen får man gjerne litt mer innsikt i seg selv. Har du sorg over tap av din kjære eller opprivende skilsmisse så kan det også være vondt å takle alene. Skal du komme deg videre trenger du gjerne et lite puff. La meg hjelpe deg videre!

Det er viktig å se positivt på livet og ikke gi opp. Det er sjelden du når målet ditt ved første forsøk. Videre er det å bestemme seg noe av det viktigste du kan gjøre. Bestem deg for hva du vil med livet ditt. Hva er oppgaven eller oppgavene dine i livet ditt? Klarer du å motivere deg selv har du kommet enda lenger. Det er mange måter å gjøre det på så sett i gang. Du kan ikke mislykkes du kan bare bli bedre. Lykke til!

Ønsker alle en strålende dag.

Siste innlegg
bottom of page