top of page

Speil, speil på veggen der...


Eventyret om Snøhvit fenger oss alle selv om det er gammelt som alle hauger. Speil, speil på veggen der. Hvem er vakrest i landet her?

Vi er alle ganske forskjellige, både inni og utenpå. Hva jeg synes er vakkert er kanskje noe andre ikke synes om. Jeg har hørt at Leonardo da Vinci gjorde vitenskaplige målinger og tallfestet detaljer i ansiktet. Det var alt fra pannens høyde, avstand mellom øynene, lengden på nesen, munn, hake og ører. Deretter ble skjønnhetsidealet definert. Om han benyttet dette i maleriet av Mona Lisa vet jeg ikke, men det er nok mye mulig. Han definerte også kroppen. Det vet vi fra det kjente bildet av «Den Vitruviske Mannen» (naken mannskropp i sirkel og et kvadrat), som er en proporsjonsstudie fra skisseblokken hans. Han beregnet blant annet høyden på mennesket til å være åtte hoder. Det er en mengde andre slike regler som for eksempel at ringen tommelfinger og langefinger danner er omkretsen av håndleddet ditt. Legger du tommel inntil pekefinger så er stykket fra toppen av tommel og til tuppen av pekefinger lengden av nesen din. Bare sjekk - det stemmer.

Fjernsynet viser ofte program om plastisk kirurgi for å få det perfekte ansikt eller kropp. Tv viser også kirurgiske katastrofer, hvor nye kirurger forsøker å rette opp i andres mislykkede forsøk. Heldigvis ser mye ut til å gå greit, men jeg tror det er mange som ikke får gjort om igjen og har store problemer med det som har skjedd.

De fleste jeg kjenner har i hull i ørene. Nå er det tøft å utvide med større og større ting i øreflippen slik de pynter (eller kanskje riktigere å si pyntet) seg i Afrika. Piercing var stor mote for noen tiår siden. Alle unge måtte teste det. Nå er det tatovering som gjelder både for unge og gamle, noen små fine figurer, andre som dekker det meste av kroppen.

Moten forandrer seg og det som var kult for noen år siden er gammeldags nå. Slik vil det vil alltid være. Ungdommen forsøker å finne på noe nytt. Når det blir dagligdags er det de eldre som overtar og synes det er tøft å prøve.

Er det nødvendig å være helt like? Jeg synes det er viktig at vi er den vi er. Synd at det ikke er mer fokus på at alle er fine på sin måte og at det bør verdsettes mer enn at vi alle skal være støpt i samme form og være helt like. «Vær glad i den nasen du har» sang Kari og Ivar Medaas. Jeg ser og hører hvor vanskelig de som vokser opp i dag har det. Det er forståelig at de sliter og at flere og flere trenger hjelp med selvbildet sitt. Jeg skulle ønske at moten forandret seg slik at vi alle er fine og gode nok slik som vi er. Tenk hvor enkelt det hadde vært å leve da?

Vær glad i deg selv og gi deg selv en god klem. Du fortjener det!

Siste innlegg
bottom of page