top of page

Å komme for seint


På Lokalen på NRK PI i dag morges tok radarparet Kvindesland og Skjæveland opp temaet: å komme for seint. Det var noe som fikk folk til å reagere.

Hva er det som gjør at noen alltid kommer senere enn avtalt. Når de kommer så sier de gjerne, uff, det ble visst litt senere enn planlagt og de fleste trekker litt på skuldrene og sier at det gjør ikke noe. Men, er det sannheten? Gjør det ikke noe med en dersom en må stå og vente på at noen skal hente en. Været, her på Vestlandet, er jammen ikke alltid solskinn. Du har tynnere klær for du skal jo bli hentet. Det blåser og frisyren som du har lagt ned mye arbeid i, ser helt annerledes ut enn du ønsket.

Det kan være skoleelever som går sammen til skolen. De går innom de forskjellige som er på veien til skolen, helt til de kommer til en elev som alltid er sein. De står og henger og snakker om ditt og datt og klokken går. I utgangspunktet har de startet veldig tidlig og nå står de og venter på en som aldri er presis. Til slutt kommer de seg ut dørene og siden klokken ikke står stille, må de springe det siste stykket til skolen. Kanskje kommer de for seint eller kanskje akkurat så vidt inn før det blir merknader.

I undervisningen på Alternativet Kurs og Kompetansesenter der jeg utdannet meg til Coach, var det å komme for seint et av temaene som ble drøftet.

Dette var basert på tidsorientering og tidsoppfattelse. Hvordan vi skiller mellom fortid, nåtid og fremtid. Vi gjorde øvelser og det viste seg at de fleste så for seg at de selv sto der nåtid var og at fortiden lå fremfor en og fortiden lå bak en selv. Noen andre opplevde det på sine egne måter som var vidt forskjellige og som jeg ikke tar med her. I vår kultur er det mest vanlig at vi opplever tiden som lineære, det vil si på linje. Dette for å klart fremstille når tid har skjedd eller forventes å skje.

En annen ting som vi også lærte var å skille mellom «I – tid» og «Gjennom tid». Nå er vi inne på dagens temaet. Det viser seg at de som hører til «I – tiden» er de som er mest tilstede og som bestemmer seg i siste liten for å få med seg alle detaljer. De holder alle muligheter åpne. Får de en telefonsamtale når de skulle gått ut dørene for å nå en avtale, er det oftest viktigere å snakke med den som ringer for det kan jo være at det er noe viktig.

Den andre type mennesker som er «Gjennom tiden» kommer alltid tidsnok, helst litt før. De liker å planlegge, lage lister og bruker kalenderen mye. De liker også å få avslutte det de holder på med. Spør du en som er «Gjennom tid» hvor mye klokken er så vil de alltid ha en sterk fornemmelse av dette uten å se på klokken.

Selvfølgelig kan alle komme for seint, men er det ikke på tide å gi litt tilbakemeldinger om at det er misbruk av andres tid og at det ikke alltid er greit.

Hvordan forholder du deg til et avtalt tidspunkt? Klarer du å si fra at det ikke er greit at noen misbruker din tid?

Øsker dere alle en verdifull dag.

Siste innlegg
bottom of page