top of page

Å forstå hva du virkelig mener

Det du sier kan alltid forstås på mange måter.

Det er viktig å vite at det ikke bare er det du sier som kan misforstås. En bok jeg har lest som heter kvinner fra Mars og menn fra Venus er veldig beskrivende og tar for seg mye om hvor forskjellige menn og kvinner er.

I dag vil jeg ta for meg hvor lett det er å misforstå hverandre. Selv hvor godt man kjenner hverandre er det lett å ta noe opp på en feil måte.

Her er en liten historie som illustrerer dette: Et ektepar hadde invitert noen venner til kaffe og kaker en søndags ettermiddag og damen i huset hadde satt seg fore å lage en ny, flott kake som hun hadde smakt hos venninnen. Den var lett å lage og siden hun ikke hadde all verdens erfaring innen kakebaking var det denne oppskriften hun valgte. Mannen i huset var ute for å handle og kom hjem til en sint og frustrert kone. Hva hadde skjedd? Kaken sto på kjøkkenbenken og var på ingen måte så stor og flott som han hadde sett for seg. Kaken var dessuten helt nedsunket i midten.

Hva hadde skjedd? Har du ikke fulgt oppskriften? Har du hatt i bakepulver? Spørsmålene haglet og konen ble mer og mer irritert og lei seg. Til slutt rant det over for konen. Hun gikk, hikstende av gråt og tårer i strie strømmer, inn på soverommet og la seg ned i sengen. Selvfølgelig hadde hun fulgt oppskriften.

Mannen forsto ingenting. Han sto igjen som et spørsmålstegn. Nå var gode råd dyre. Som den problemløser han var, gikk han inn til sin kone og sa at dette går jo fint. Vi tar bare masse krem på toppen så er det ingen som ser noen galt med kaken. Konen ville ikke høre og gråt bare mer og mer.

Mannen sto helt tafatt og visste ikke sin arme råd. Han hadde kommet med alle slags løsninger og spørsmål over hva som hadde gått galt og ingenting hjalp. Til slutt gikk han bort for å trøste henne og da roet hun seg. Da han foreslo å kjøpe en kake og se fremover og glemme hele bakeprosjektet, ble konen glad for at han kom bort for å trøste henne. Tingen var at hun ikke var interessert i å høre om alle de gode rådene. Hun var bare lei seg. Det eneste hun ønsket var trøst.

Det er ikke alltid lett å forstå andre. Når noen snakker, bruker de ofte ironi, noen ser ut til å bruke alle de ordene de har for å beskrive en liten ting, andre igjen bruker så få ord at det de sier kan virke hardt og brutalt og ofte rett frem og noen tenker halvparten og sier bare deler og tror at alle forstår.

For å gjøre seg forstått er det viktig å følge med på hvordan motparten tar det en sier. Ofte ser man reaksjoner og det viser om personen har forstått det som har blitt sagt på den rette måten. Dette er viktig for det er mange jeg kjenner som går hjem og tenker etter på hvorfor de som de møtte sa det de gjorde. De kjenner seg dårlige og får et ubehag som gjerne kunne vært unngått om en bare hadde spurt et eneste spørsmål tilbake før en trakk seg vekk fra vedkommende og hastet videre.

Ha en fin dag og vit at kommunikasjon er et viktig redskap så bruk det med ettertanke.

Siste innlegg
bottom of page